Dia Internacional de les Famílies

Dia Internacional de les Famílies

L’Assemblea General de les Nacions Unides va establir el 15 de maig com a Dia Internacional de les Famílies, amb l’objectiu de crear consciència del paper de la família en l’educació dels fills.

Per nosaltres, la família és l’entorn de creixement, d’aprenentatge, d’amor i de lluita davant les adversitats.
Famílies amb l’esperit d’oferir aquests valors als seus fills i filles són les que van crear Aspanin fa 58 anys. Per això avui hem volgut parlar amb algunes de les que actualment formen part de l’entitat, pares, mares, germans i germanes que s’han obert a nosaltres i ens han explicat el que ha significat per a elles i la seva transformació vital.

Els inicis.

El naixement d’un fill amb discapacitat intel·lectual i/o malaltia mental genera noves dinàmiques familiars, en les que el suport familiar intergeneracional, pot esdevenir essencial. En alguns casos els inicis es van viure amb molta por i incertesa, d’altres amb naturalitat i acceptació. Però en qualsevol dels casos, un fill és sempre un fill i el que coincideixen les famílies amb qui hem parlat és que el que més desitgen és el seu benestar.

Les dificultats.

Les dificultats que s’han trobat com a família van des que en l’àmbit institucional, han sentit que hi havia una falta de recursos, de centres especials, ajudes i suports durant els primers anys, com en l’àmbit social, a causa de les mirades i a les explicacions que sempre han hagut de donar, així com en l’àmbit personal, els dubtes i les pors, davant d’un procés desconegut i el no saber si s’està actuant correctament.

El futur.

Per altra banda, tenen clar que el paper de la família en el desenvolupament d’una persona amb discapacitat intel·lectual i/o malaltia mental és i serà essencial al llarg de tota la vida. Per això una de les principals preocupacions que tenen, és el futur. La família serà allà pel que faci falta fins i tot quan ja no puguin donar-los el suport que necessiten. I aquí és on senten que una entitat com Aspanin els hi pot donar i en alguns casos ja els hi està donant opcions de futur.
L’assessorament a les famílies, en cas de dubtes econòmics, jurídics o personals, l’oportunitat que el familiar rebi assistència i suports per decidir sobre la seva vida. L’opció d’entrar al servei de Suport a la Pròpia Llar com una possibilitat d’independència i autonomia, o de tenir una plaça a la Llar-residència Josep Niubó i que es converteixi en el millor lloc on viure i estabilitzar-se.

La transformació.

Tot i que al principi poguessin tenir por o dificultats d’acceptació, la transformació d’aquestes famílies és fruit del seu esforç personal. Com han anat acceptant, normalitzant i finalment arribant a valorar que la discapacitat i/o malaltia mental els ha enriquit, els ha canviat les prioritats. Com veuen i viuen la vida, dia a dia, acompanyant en els canvis i celebrant tots els èxits.

Avui, volem dir a totes aquestes famílies i a totes les que vindran, que compteu amb nosaltres. Aspanin sempre serà al vostre costat.

 

Desplaça cap amunt